De Rosandepolder is woon en fourageer gebied voor veel vogels. Zo zien we de ganzen massaal fourageren op het raaigras. Dit is een soort mooi gedekte eettafel voor de Gans. (Kolgans en Nijlgans) De IJsvogel (Kingfisher) is al jaren terug bij de Slijpbeek.
Het nieuwe ooievaarsnest werd op de avond na de bouw al direct bezocht door twee Ooievaars. Recentelijk is de Lepelaar gespot boven de Rosandepolder.
In de Valkenkast zijn bijna ieder jaar een setje Valken te zien. Langzamerhand maken de Belgische blauwen (koeien) plaats voor runderen die beter passen in de Rosandepolder.
De toekomstige natuurinclusieve landbouw zal een diversiteit van insecten en dus ook vogels aantrekken.
Ook de Vos en de Haas horen thuis in de polder en zorgen voor een natuurlijke balans.
In de Rosandepolder stonden twee kenmerkende beeldbepalende bomen.
De solitaire Meidoorn en de prachtige Linde. Beiden op zo’n 100 meter van de Benedendorpsweg.
We beschrijven de Meidoorn, omdat hij er na meer dan 100 jaar niet meer is.
Het was de Meidoorn die bij hitte voor schaduw en verkoeling zorgde. Het was de boomdie tientallenmalen hoogwater doorstond en temperaturen van min 20 tot plus 37 graden celcius overleefde. Een boom die in het ijs heeft gestaan en in totaal uitgedroogde klei.
En toen, opeens, uit het niets werd de Meidoorn geveld door een voor Nederlandse begrippen bijzonder en zeldzaam fenomeen, een heuse tornado.
De Tornado trok een smal spoortje van het Drielse veer via de Rosandepolder naar het centrum van Arnhem.
De boom overleefde de tornado maar lag wel op z’n zij. Toen het mei werd deed de Meidoorn waar hij z’n naam aan te danken heeft. Bloeien in Mei.
Helaas is de Meidoorn “geruimd” tot verdriet van velen.
Wat bijna niemand weet is dat er op de lege plek een nieuwe meidoorn is geplant.
Als verjaarskadootje, voor de Rosandepolder.